5 nasvetov, kako napisati dobro vsebino za spletno stran

To je prva vrstica, s katero moram pritegniti vašo pozornost in vam dokazati, da bo članek vredno prebrati. Imam 15 sekund časa – tako kot vi pri vsebini vašega spletnega mesta za svoje občinstvo. Ali mi je uspelo?

Predstavila vam bom 11 najpomembnejših korakov, ki vam bodo pomagali do dobro napisane vsebine za vašo spletno stran. Če jih boste upoštevali, boste že samo na podlagi teh napotkov korak pred konkurenco in na pravi poti do uresničitve vaših ciljev.

1. Jasno določite, komu pišete

To, da veste, komu bo vaše besedilo sploh namenjeno, je ključnega pomena vedno, kadar se lotite pisanja besedil. Včasih je ciljne bralce zelo težko opredeliti in pisci besedil zato rešitev pogosto vidijo v tem, da si rečejo, da je njihovo besedilo namenjeno vsem. To je največja napaka, ki jo lahko storite, saj taka splošno napisana besedila, ki želijo doseči in prepričati neomejen krog bralcev, ponavadi ne prepričajo nikogar. Manjkajo jim namreč vse ključne informacije, ki jih iščejo specifične skupine ljudi. Od izbire ciljne skupine je namreč odvisna izbira jezika, jezikovnih sredstev, oblike besedila in vsebinska ter sporočilna vrednost, zato se potrudite, da temu koraku zares namenite dovolj pozornosti.

2. Poskrbite, da so besedila oblikovno razgibana in vodijo bralca

Prvo pravilo pisanja za spletne strani je kratkost in jedrnatost. Dolga in slabo členjena besedila ne glede na vsebino bralce že na prvi pogled odvrnejo. Poskrbite, da je vaše besedilo dinamično in razgibano.

Pomagate si lahko s sledečimi možnostmi:

Oblikovanje usmerjevalnih naslovov in podnaslovov

Prvi in osnovni je s primernim in efektivnim oblikovanjem usmerjevalnih naslovov in podnaslovov. Najlažje si je zapomniti pravilo, da naj bo vsak odstavek zajema samo eno idejo oz. osrednjo informacijo in ravno to je treba izpostaviti tudi v podnaslovu pred odstavkom. Besedila sicer ne smemo popolnoma razcefrati in pod vsako osrednjo idejo napisati samo en stavek, temveč moramo okoli osnovne ideje ubesediti ostale spremljevalne informacije, povezane z izpostavljeno tematiko. Naslednji sklop informacij pa povežemo z naslednjo idejo in naredimo novo krajše podbesedilo.

Uporaba alinej

Drugo učinkovito sidro bralčeve pozornosti so alineje, ki grafično izstopajo že same po sebi in razbijajo monotonost besedila, dodatno pa jih lahko preobrazite tudi sami in namesto navadnih pomišljajev uporabite npr. puščice, kroge, kocke, kljukice itd. Alineje spominjajo na opozorilne signale, kot je v prometu npr. STOP znak, zato pozornost nemudoma pritegnejo. Bralec že podzavestno pričakuje, da bo v alinejah našel prečiščene informacije, ki mu bodo olajšale branje, zato jih moramo uporabljati premišljeno in poskrbeti, da bralčeva pričakovanja uresničimo.

 Usmerjevalne ikone – CTA-ji

Pregledno in interaktivno besedilo lahko ustvarite tudi z uporabo usmerjevalnih ikon. To manjše, grafično poudarjene ikone, ki preusmerjajo uporabnika na podrobnejšo vsebino. Uporabne so zato, ker omogočajo enostaven dostop do podrobnejših opisov in dodatnih informacij, ki so uvrščene na podstrani in uporabnikov, ki potrebujejo splošnejše informacije pri branju ne motijo.

Slikovno gradivo, grafi, video

Odlična sidrišča, kjer si lahko uporabnikove oči spočijejo, so tudi slike, grafi in video posnetki, ki jih je najbolje razporediti med besedilom, ne na primer izključno na koncu ali na začetku. Dobro je, da je sporočilnost slikovnih elementov povezana s vsebino besedila, iz oblikovnega stališča pa je še pomembneje, da je razmerje med slikami in besedilom uravnoteženo.

Izpostavitev informacij v posebnih okvirih

Pomembne informacije, s katerimi želite nemudoma pritegniti pozornost, lahko učinkovito izpostavite v posebnih okvirih, ki so grafično ločeni od preostalega besedila.

3. Uporabite pravilo obrnjene piramide

Pisanje za splet zahteva drugačno obliko pisanja. Bralci na spletu imajo kratek čas pozornosti – v nekaj sekundah se bodo odločili, ali ima vaše spletno mesto potrebne informacije. Strukturirajte svojo vsebino kot obrnjeno piramido. Najpomembnejša sporočila naj bodo na vrhu strani. Nato se postopoma poglobite do bolj specifičnih podpornih informacij.

Recimo, da ustvarjate spletno stran za konferenco. Najpomembnejše podrobnosti – opis teme, datuma in lokacije – se bodo pojavile na vrhu strani. Sledile bi podporne podrobnosti, kot so govorci in njihove teme predavanj. Manj pomembne informacije – kot so organizatorji konferenc, zgodovina serije konferenc ali seznam povezanih virov – bi se pojavile na dnu strani.

4. Ustvarjajte slikovite opise

Ne bodite togi in skromni z opisi, temveč se potrudite z besedami ustvariti zgodbe in slikovite ponazoritve. Specifični primeri iz resničnega sveta bralcem pomagajo bolje razumeti in vizualizirati vaša sporočila. Razmislite o teh dveh opisih:

To je najboljša igrača za pse, ki jo lahko kupite za vaš denar.

ALI

Izdelali smo igračo za pse iz trpežne, 100-odstotne naravne gume, ki je zasnovana tako, da je odporna na ugrize in trganje celo najbolj predanih ljubiteljev žvečenja.

Katera različica vam daje jasnejšo sliko o vrsti igrače, ki jo kupujete? Specifične podrobnosti v drugem opisu bralcem dobesedno ponazorijo, kaj vse igrača zmore.

5. Osredotočite se na koristi za bralca

Pred začetkom priprave tekstov si napišite čim daljši seznam prednosti oz. koristi, ki jih stranka z odločitvijo za vašo storitev oz. produkt pridobi. Bodite pazljivi in ne naštevajte lastnosti temveč koristi.

Primer, da boste lažje začutili razliko:

LastnostiKoristi
atraktivna in uporabna embalažaenostavnejši nanos izdelka
zobna pasta z učinkovitimi sestavinamizdrav in bel nasmeh
nizka cenaprihranek denarja

Opazite lahko, da je meja med obema zelo tanka, vendar so besedila, v katerih kot motivatorje uporabite naštevanje koristi, mnogo bolj učinkovita in sprožijo veliko več nezavednih procesov, ki stranki potrjujejo, da je odločitev za izdelek oz. storitev pravilna.